Overkamppark, bouw van start!

Geplaatst op 10-08-2018

De kinderen zijn de deur uit, dus wat moet u met die extra kamers? U zit graag buiten, maar komt er ooit een eind aan dat eeuwige tuinieren? En zou het niet heerlijk zijn als het ‘to do’ lijstje met karweien wat overzichtelijker wordt?

Als deze vragen bij u spelen, zou verhuizen het antwoord kunnen zijn. Bijvoorbeeld naar een comfortabel nieuwbouw appartement, met mooie buitenruimte, zicht op een heerlijke groene omgeving en een 'to do' lijst die voornamelijk bestaat uit 'fietsen en genieten'. En aan de toekomst is met een warmte-koude opslag (WKO installatie) ook al gedacht, dus dat punt kan gelijk al afgevinkt worden op het lijstje!

Huren of kopen?

Veel mensen denken aan huren. Want ga je na je 65e nog wel een hypotheek aan? Het is zeker het overwegen waard, want kopen kan tóch financieel aantrekkelijker zijn.

Kopen: maandlast bijna de helft lager dan bij huren

Dat zit zo. Stel, u verkoopt uw huis voor 260.000 Euro en de hypotheek is al afgelost. Het appartement dat u op het oog heeft, kost 310.000 Euro VON. Met de inrichtingswensen (bijvoorbeeld een nóg luxere keuken, vloer- en raambekleding) komt u misschien dan uit op een investering van bijvoorbeeld 340.000 Euro.

U kunt de aankoop van het appartement slechts voor een deel financieren met een fiscaal aftrekbare hypotheek. Want op basis van de huidige belastingregels moet eerst de volledige waarde van het oude huis (stel 260.000 Euro) in de nieuwe woning belegd worden. Dat betekent dus dat u voor 80.000 Euro (340.000 - 260.000) een hypotheek mét renteaftrek kunt afsluiten.

De rest van de investering (260.000 Euro) komt bijvoorbeeld deels via eigen inbreng (zeg maar de helft van de opbrengst van uw huis: 130.000 Euro) en deels via een niet-aftrekbare hypotheek (ook 130.000 Euro). Met de huidige rentestand (uitgaande van 2,3 %) komt de maandlast dan uit op zo'n 820 Euro.

Een dergelijke hypotheek wordt zonder problemen verstrekt omdat het appartement veel meer waard is dan het geleende bedrag. En u houdt in dit voorbeeld ook nog eens 130.000 Euro over om vrij te besteden!

Het rekenvoorbeeld onder elkaar:

Koopsom nieuwe woning €310.000
Inrichtingswensen €30.000
 
Totaal €340.000
   
Opbrengst verkoop oude woning (hypotheekvrij) €260.000
   
Annuïteitenhypotheek (rente fiscaal aftrekbaar) €80.000
Aflossingsvrije hypotheek (rente niet fiscaal aftrekbaar) €130.000
Inbreng vanuit opbrengst verkoop oude woning €130.000
 
  €340.000
   
Spaarpot(vrij besteedbaar) €130.000

Aan bovenstaande situatie kunnen geen rechten worden ontleend. De hypotheekadviseur maakt graag uw persoonlijke situatie graag inzichtelijk.

Andere voordelen van kopen

Als u een vergelijkbaar appartement huurt, bent u al snel 1.200 euro per maand kwijt. U heeft dan weliswaar 260.000 Euro vrij te besteden (de opbrengst van de verkoop van uw huis), maar dat bedrag slinkt maandelijks met zeker 1.200 Euro. Ook betaalt u veel meer vermogensrendementsheffing; uw vermogen is immers dubbel zo groot. Daarnaast moet u rekening houden met een jaarlijkse huurverhoging en u profiteert niet van een waardestijging.

Kopen kan ook nog eens fiscaal aantrekkelijker zijn dan huren, al hangt dat af van uw persoonlijke situatie. Bovendien zal de waarde van het appartement zeer waarschijnlijk elk jaar stijgen. Die waardestijging is dan voor u.

Vrijblijvend advies

De rekenvoorbeelden in deze nieuwsbrief geven een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. Graag maken wij een vrijblijvend rekenvoorbeeld op basis van uw situatie.

Voor advies en actuele rentestanden kunt u vrijblijvend contact opnemen met de financiële adviseurs die bekend zijn met project Overkamppark;

Wonen in Overkamppark

Inmiddels is het groene licht gegeven voor de start bouw van de tweede toren van project Overkamppark. In september a.s. vangt de bouw van de 55 appartementen aan, wat betekent dat u in de zomer van 2020 de sleutel van uw nieuwe appartement zou kunnen verwachten. Klinkt dit aantrekkelijk?

Kom langs voor een kopje koffie in de modelwoning

Wij nodigen u graag uit voor een kopje koffie in de modelwoning van Overkamppark (toren I). In de volledige ingerichte woning, op de 11e verdieping, kunt u wonen op hoogte in een duurzaam, gelijkvloers appartement zelf ervaren. Meer weten over gasvrij wonen wonen? Lees hier verder.

De modelwoning is iedere week vrijblijvend te bezoeken op:

  • dinsdag en donderdag: van 14.00 tot 16.00 uur
  • zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur

Het bezoekadres van de modelwoning:
Overkamppark toren I (11e verdieping), Overkampweg 465, 3318 AR Dordrecht

Tot binnenkort?

  • Overkamppark, bouw van start!

“Overkamppark, wonen op hoog niveau”

Contactpersonen Overkamppark

Gerrit van Vugt
Verkoopadviseur Overkamppark

Gerrit van Vugt

  • 06 - 39 15 04 22
Ooms Makelaars BV
Makelaar

Ooms Makelaars BV

Waltmann Makelaars
Makelaar

Waltmann Makelaars